در این مقاله سعی داریم تا راهکاری مناسب برای سرمایهگذاری را به شما معرفی کنیم. صندوق سرمایهگذاری یک ابزار سرمایهگذاری است که به شما امکان میدهد تا به صورت غیرمستقیم وارد دنیای سرمایهگذاری شوید.
این صندوقها یک واسطه مالی به شمار میروند که با جمعآوری سرمایۀ افراد مختلف و سرمایهگذاری این وجوه در انواع متفاوت دارایی مالی از جمله سهام، اوراق مشارکت، صکوک، اوراق اجاره و... سرمایهگذاریهای پرریسک مستقیم را به شکل غیرمستقیم تبدیل نموده و در این راه مزایای متعددی را هم برای سرمایهگذاران و هم برای بازار سرمایه فراهم میکنند.
واحدهای سرمایهگذاری
کوچکترین جزء سرمایه صندوقها، واحد (یونیت) سرمایهگذاری است. اشخاص حقیقی یا حقوقی در ازای سرمایهگذاری در صندوقها گواهی سرمایهگذاری دریافت میکنند که معرف تعداد واحدهای سرمایهگذاری در تملک آن سرمایهگذار است. واحدهای سرمایهگذاری عادی در زمان پذیرهنویسی و در زمان فعالیت صندوق صادر میشوند و قابل ابطال است. ارزش واحدهای سرمایهگذاری در زمان پذیرهنویسی برابر ارزش اسمی بوده و با شروع فعالیت صندوق براساس خالص ارزش داراییهای صندوق در هر روز مشخص میشود.
مزایای سرمایهگذاری در صندوق
- سادگی: تنها سختی این شیوۀ سرمایهگذاری، پیدا کردن صندوق سرمایهگذاری مطمئن با پیشینهای مناسب است که با مراجعه به سایت مرکز پردازش اطلاعات مالی ایران میتوانید در بین صندوقهای سرمایهگذاری پذیرفته شده در سازمان بورس، صندوق موردنظر خود را بیابید.
- مدیریت حرفهای: زمان مناسب خرید و فروش و نوع اوراق بهادار انتخابی به عهدۀ مدیران متخصص صندوق قرار میگیرد. که این تصمیمات متناسب با اهداف صندوق اخذ خواهد شد. به طور مثال صندوقی با هدف حداکثرسازی رشد، لازم است سهامی را خریداری کند که بازدهی بیش از شاخص بورس داشته باشد. در مقابل مدیران صندوق با درآمد ثابت به دنبال کسب حداکثر بازدهی با کمترین ریسک ممکن هستند.
- متناسب با هر توان مالی: واحدهای صندوق سرمایهگذاری معمولاً با رقمهای بسیار کم نیز قابل خریداری هستند. در صورتی که سرمایهگذاری در بسیاری از موارد دیگر نیازمند سرمایه اولیه بیشتری است.
- نقدشوندگی: در مقایسه با بسیاری از سرمایهگذاریهای دیگر از جمله ساخت وساز و طلا و ... خرید و فروش واحدهای صندوق قابلیت نقدشوندگی بیشتری دارد.
- تنوع: تنوعبخشی یکی از مهمترین اصول سرمایهگذاری است. صندوقهای سرمایهگذاری وظیفۀ رصد بازار و انتخاب بهینهترین سبد را دارند و به دلیل حجم بالای سرمایهی تحت مدیریتشان محدودیتی در انتخاب تعداد سهام و سایر ابزارها ندارند.
انواع صندوقهای سرمایهگذاری مشترک
- صندوق سرمایهگذاری با درآمد ثابت
- صندوق سرمایهگذاری در سهام
- صندوق سرمایهگذاری قابل معامله (ETF)
- صندوق سرمایهگذاری نیکوکاری
- صندوق سرمایهگذاری اختصاصی بازارگردانی